доповідь про бароко в україні

доповідь про бароко в україні


5 Українське бароко в Росії. 6 Архітектори, причетні до українського (козацького) бароко. 7 Підсумок. Дух епохи бароко в Україні стверджували великі національні зрушення, козацькі звитяги, повстання проти поневолювачів, боротьба проти національного та релігійного утиску. Бароко мало синтетичний характер, охопивши всі сфери духовної культури — архітектуру, літературу, образотворче і прикладне мистецтво, музику, театр.


Бароко в Україні найбільше представлено в церковній архітектурі, значно менше у гравюрі, живописі і літературі. На сюжети стінописів впливала гравюра (західноєвропейська, в тому числі і доби маньєризму), а не навпаки. Архітектура відігравала домінуючу роль і залишила найбільшу кількість характерних зразків стилю в різних регіонах України. Дещо менше було зразків в скульптурі, тісно пов'язаній з храмовим будівництвом і різьбленням вівтарів. Яскравим зразком скульптури бароко була творчість Пінзеля та.


Культура бароко в Україні охоплює другу половину XVII - XVIII ст. Порівняно із Західною Європою стиль бароко в Україні поширився із значним запізненням. Мали місце й особливості. Елітарні мотиви в українському бароко були притаманні лише літературному процесу, всі ж інші види барокового мистецтва - досить демократичні сюжетно, з використанням традицій народної творчості. Українське бароко утверджувало образи, які характеризували колективні, суспільні, національні риси народу в цілому. До естетичних особливостей українського бароко можна віднести багатобарвність, контрастність, мальовничість, п.


Мистецьке життя України після Переяславської угоди було тісно пов'язане із російською художньою культурою. Разом із тим Україна відчувала значний вплив західних культур, адже декілька століть її основними землями володіла Польща. Головні особливості художньої творчості цієї доби визначалися бароковим світоглядом, який у другій половині XVII ст. домінував у духовному житті України. Поширеною в Україні епохи бароко була геральдика, особливо у зв'язку із символікою військової слави. Герби гетьманів та полковників з'являються не тільки в оформленні книжок та в українському портреті, а й у пластичному декорі споруд, зведених їх коштом.


Мистецтво України II пол. XVII – XVIII cт. визначається як українське бароко. У європейській культурі взагалі бароко (від італ. – химерний, вибагливий; буквально: «перлина неправильної форми») виступає як окремий стиль, окрема епоха, що з’являється після духовної кризи Реформації в XVII ст. Західноєвропейські впливи проходять по всій території України, це позначається на становленні нової української культури. У II половині XVII ст. виняткової краси в Україні досягло різьблення по дереву. Стиль бароко з його пишними орнаментами вимагав досконалості майстрів. Вікна, двері храмів та житлових будинків прикрашалися складними «рушниковими» та «килимовими» орнаментами з каменю та глини.


Українське або козацьке [1] бароко - поширена на Лівобережної та Придніпровської Україна в XVII - XVIII століттях варіація стилю бароко, для якої властиве поєднання декоративно-пластичних рішень західноєвропейських бароко і ренесансу з творчою переробкою спадщини православного храмового зодчества і давньоруської архітектури. Виникнення українського бароко пов'язане з національно-визвольним підйомом в середовищі козацтва, що надає українському бароко значення справді національного стилю. На Лівобережжі та Слобожанщині при проектуванні храмів традиції народного дерев'яного зодчества вр.


Іконопис доби бароко в Україні — презентація з будь-якого предмету на порталі GDZ4YOU — з нами вчитись дійсно легко, відчуй це! . Найвизначніші іконописці доби бароко в Україні: Іван Руткович, Йов Ондзелевич, Лука Волинський, Василь Реклінський. Завданням українського іконописного мистецтва XVII-XVIII століть було осягнення божественного світу, який трактувався не як протилежний земному, а як наближений до нього. Слайд #10.


Українське бароко формувалось протягом XVI – XVIII століть. Бароко XVIІ століття називають «козацьким бароко», також у цей час спостерігається значний розвиток цього напряму. Бароко в Україні поділять на три види: високе, середнє та низьке. До вашої уваги пропонуємо список будівель, які є яскравими представниками цього архітектурного стилю


Отключите adBlock! очень нужно. Доба бароко та її особливості в Україні. План. 1.Стиль бароко у європейському мистецтві. 2.Феномен козацького бароко в архітектурі та образотворчому мистецтві. 3.Розвиток освіти та наукових знань в Україні др. пол. ХVII – поч. ХVIIІ ст. Діяльність Києво-Могилянської Академії. 4.Особливості літературної діяльності в українській культурі др. пол. ХVII – поч. ХVIIІ ст. 5.Музична культура і театральне мистецтво культури українського бароко.


Рухаючись далі по Україні в пошуках пам’яток бароко, слід відвідати Харків. Хоча б заради Покровського храму. Собор збудований у 1689 році. Це, звичайно, не весь список пам’яток бароко в Україні. Його можна ще довго продовжувати, культурологи стверджують, що саме 18 століття було найбільш плодотворним у сфері української культури, зокрема архітектури. Знайте українське, нам є чим пишатись!


Бароко (від італ. – вибагливий, примхливий) – це стиль у мистецтві наприкінці XVI – у середині XVIII ст., якому притаманні підкреслена урочистість, пишна декоративність, динамічність композиції. Загалом українське бароко було оригінальним і високохудожнім явищем в історії вітчизняного мистецтва, досить повно відобразило в собі властиві українській культурі національні особистості. Позитивне значення мала побудова в Україні храмів за проектами Бартоломео Растреллі (Андріївська церква в Києві, 1766 р.). Серед українських архітекторів, які працювали в Росії, найвідоміший Іван Зарудний.


Особливості українського бароко. Культура бароко в Україні охоплює другу половину XVII-XVIII ст. Порівняно із Західною Європою стиль бароко в Україні поширився із значним запізненням. Мали місце й особливості. В українській архітектурі стиль бароко поширюється з II половини XVII ст. і досягає свого розквіту у XVIII ст., набираючи яскраво виражених національних рис. Вже наприкінці XVII ст., переважно в Києві та його околицях, зґявилися будови, позначені рисами стилю бароко, але їхня мальовничість, інтимна теплота докорінно відрізняє їх від бароко західноєвропейського.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

відповіді по географії 7 клас о.г стадник нова версія

відео старі геї

ігри рибал кана андроїд