економічна соціологія в україні реферат

економічна соціологія в україні реферат


Економічна соціологія не є самодостатньою науковою дисципліною, собою представляючи конкретизацію принципів дослідження процесів взаємодії соціальної та економічної сфер суспільства, а також общесоциологических теорій. Дана галузь знань органічно включається в цілісну розвивається систему сучасного соціологічного знання в якості надзвичайно важливого компонента. Таким чином, на грунті соціології та економічної теорії виникає у відповідь на нагальні соціальні проблеми нова галузь знань - економічна соціологія, яка найбільш тісно пов'язана із загальною соціологічною теорією.


Економічна соціологія України, як і вся українська соціологія, сформувалася під впливом і в єдиному процесі зі світовою, західною соціологією разом із російською соціологічною наукою. Головною особливістю становлення й розвитку економічної соціології, як і всієї соціології в Україні, є її висока політизація, пов’язана з ідеями державної, національної і культурної незалежності. Зазначимо, що зародившись і розвиваючись разом із виникненням соціологічної думки в Україні, економічна соціологія проходить основні періоди її розвитку. В історії української соціологічної думки виокремлюють два основні.


Вступ Насамперед можна сказати, що історія соціологічної думки в Україні як цілісний процес донедавна практично не досліджувалася. Намагання пізнати, осмислити суспільство, реалізувати своє ставлення до нього супроводжувало людство на всіх етапах його історії. На цій хвилі й постала у 30-х роках XIX ст. соціологія як наука про функціонування і розвиток суспільства та його структурних елементів.


Стан розвитку економіки України. Перш ніж перейти до з'ясування ролі соціології у дослідженнях економічних процесів і явищ у нашій країні, потрібно поміркувати з приводу реального стану економіки сучасної України і тих тенденцій, які простежуються в її розвитку за роки незалежності та з врахуванням впливів постіндустріалізму та глобалізації. Основним показником економічного розвитку будь-якої країни є валовий внутрішній продукт, тобто сумарний показник усього того, що вироблено в країні включно з наданням послуг (далі - ВВП). Починаючи з 1991 р. і аж до 1999 р.


>Реферат: Тенденції соціально-економічних процесів сучасної України (Социология) читать онлайн или скачать бесплатно. Сам процес економічної трансформації відбувається в Україні вкрай непослідовно та суперечливо. Затягування реального реформування, задекларованого ще у 1992 р., призвело не лише до погіршення економічного стану країни, а й до негативного сприйняття самої його ідеї. Результати соціологічних обстежень останнього часу, говорять про те, що для все більшої частини населення пострадянських держав цінності демократичних реформ поступово втрачають свою привабливість.


Економічна соціологія. 1.Економіка як соціальний інститут. Важливим фактором становлення економічної соціології став процес соціологізації економічної науки, який охопив мотивацію економічної поведінки, співвідношення свободи і регламентованості в економіці, відносини людини і держави, соціальні інститути, а також підвищив їх роль в економічному житті. Особливу роль у становленні економічної соціології відіграв розвиток емпіричних соціологічних досліджень, зокрема дослідження промислової соціології, теорії соціальної стратифікації і мобільності, соціології організації та інші. Певне значення мали також дослідження управління людським фактором, які ґрунтувалися на людських відносинах.


Економічна соціологія Сфера економічного життя є однією із найважливіших у розвитку суспільства (поряд із сферою культури та політики). Саме вона, як і культурна, політична та інші сфери, віддзеркалює рівень, особливості розвитку цивілізації того чи іншого суспільства в ту чи іншу епоху. Існує чимало наук про економічну сферу, що пов'язано із виділенням її як особливої підсистеми суспільства.


Економічна соціологія – міждисциплінарний науковий напрям, який інтегрує соціологію та економіку, вивчає дії економічних та соціальних законів, зокрема закону визначальної ролі базису щодо надбудови, відповідності виробничих відносин характеру і рівню розвитку продуктивних сил тощо, а також закономірності життєдіяльності людей.


Актуальність проблеми Перехідний період, у якому перебуває зараз українське суспільство, – це нестабільний історичний процес, в ході якого відбувається суспільна трансформація від тоталітарного стану до демократичного В економічному аспекті сутність цього етапу полягає у зміні економічної моделі країни, поняття якої характеризується співвідношенням форм власності та заснованих на них секторів економіки, ринкових механізмів і державних важелів регулювання економіки, лібералізованості та соціальної орієнтованості економіки тощо Власної економічної моделі Україна поки що не має Вона відмовилася ,.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

відповіді по географії 7 клас о.г стадник нова версія

відео старі геї

ігри рибал кана андроїд