бібліотечні форми роботи сільської бібліотеки

бібліотечні форми роботи сільської бібліотеки


У даній статті на прикладі центральних областей України досліджується культурно-освітня сфера українського села у 1943 – 1950-х рр. Особлива увага приділена процесам відновлення мережі культурно-освітніх закладів та їх діяльності в складних суспільно-політичних та економічних умовах повоєнного часу. Матеріал розрахований на науковців, вчителів, учнів, усіх, хто цікавиться історією українського села, можливе використання під час уроків у 11 класі Історія України. Стаття на урок Історія України скачати.


Використовуються наступні форми роботи: ● книжково-ілюстративні виставки: „Здоров'я людей похилого віку", „Соціальний захист людей похилого віку", „Для тих, хто полюбляє сад", „Допоможи собі сам" . Родзинкою бібліотечної роботи є діяльність „Краєзнавчої світлиці", в рамках якої проведено: година спілкування „Український стрій"; година народознавства „Обереги нашого дому" . Сільська бібліотека активно популяризує літературу християнської тематики, з морально-етичних проблем. Спільно з громадськістю, Народним домом, школою, релігійними громадами в духовній світлиці відбуваються „Зустрічі при свічках" (по десятьох заповідях Божих), де піднімаються питання милосердя, людяності, доброти, любові.


2. 2 Сучасні форми роботи в бібліотеках: метод. поради / Локачинська центральна районна бібліотека; уклад. М. Поліщук. – Локачі, 2014. Бібліотечний флешмоб має на меті інформувати населення про роль сучасної бібліотеки в суспільстві, про нові можливості, заохочення до читання, привернення уваги до книги. 15. 15 ПРИ ПІДГОТОВЦІ ВИДАННЯ ВИКОРИСТАНІ: 1. Ковальчук С. Сучасні форми роботи в бібліотеках: (інформація до словника успішного бібліотекаря) / С. Ковальчук // Бібліотечна планета. – 2014. – № 2. – с. 24 – 26. – (Сторінка методиста).


Звертаємо вашу увагу також на цікавий ресурс - Словник нових бібліотечних термінів Book-портал Book-салон Book-space - книжковий простір Hi-Fi — книга (Хай-фай-книга) Оpen-air («легка атмосфера», «на відкритому повітрі» — англ.). PR-акція PR-компанія PRO-сування книги Teach-in (Тич-ін) — публічна дискусія, зібрання для обговорення актуальних питань. А. Авто-стоп літературний Авторитет імені (зустріч з будь-ким) Академія читацька Акорди літературні Акція: - книжкова - літературна - молодіжна Алея книжкова Альманах Альтанка літературна Альянс літературно-музичний (спілка, об’єднання) Аналіз (кни.


Із сільських бібліотек найбільше книг надійшло б/ф с. Сутківці (165 прим.), Скаржинці (133 екз.), Михайлівка (105 екз.). Найменше книг отримали б/ф с. Баламутівка (35 екз.) . Підрозділ 5.4 Вивчення бібліотечного фонду Всі бібліотеки системи провели планове вивчення використання та стану фонду суспільно – політичної літератури. Було вирахувано, майже 34% фонду суспільно-політичної літератури не використовується. Підрозділ 6.1 Робота клубів за інтересами Важливою формою роботи бібліотекє діяльність клубів за інтересами та любительські об’єднання при бібліотеках, що сприяють розвитку творчої самореалізації особистості.


Це зручне місцезнаходження, форма роботи бібліотеки (або вона працює стаціонарно, або як бібліотечний пункт в окремий час, або як мобільна бібліотека-бібліобус). Також це санітарно-гігієнічні норми (наявність опалення, електроенергії, туалету). Необхідно налагодити в сільських бібліотеках звіти про роботу перед місцевими жителями та владою (ця діяльність заслуговує на увагу в Снігурівській ЦБС), залучати волонтерів, активістів з числа місцевого населення, створювати товариства друзів бібліотеки або опікунські ради, більш яскраво і впевнено представляти інформацію про свої послуги на сторінках місцевих газет, по телебаченню, через рекламні матеріали.


Трансформація сільських бібліотек в Україні в інформаційні, соціокультурні та комунікативні центри громад Трансформация сельских библиотек в Украине в информационные, социокультурные и коммуникативные центры общин Transformation of Village Libraries in Ukraine into Informational, Sociocultural and Communicative Community’s Centers.


Облік роботи бібліотеки. Фундаментом бібліотечної статистики є первинний облік – реєстрація результатів бібліотечно - бібліографічної діяльності у документах установленої форми. Наприклад, кількість користувачів, відвідувань, книговидач та культурно - просвітницьких заходів фіксують у щоденнику роботи бібліотеки, а надходження або вибуття документів – у книзі сумарного обліку.


Облік роботи бібліотеки. Фундаментом бібліотечної статистики є первинний облік – реєстрація результатів бібліотечно - бібліографічної діяльності у документах установленої форми. Наприклад, кількість користувачів, відвідувань, книговидач та культурно - просвітницьких заходів фіксують у щоденнику роботи бібліотеки, а надходження або вибуття документів – у книзі сумарного обліку.


Книжковий аукціон – ігрова форма роботи, що поєднує елементи бібліографічного огляду, вікторини, літературної гри. Вже сама назва заходу є своєрідною рекламою для читачів. На бібліотечному аукціоні пропонується не майно, а книги. Бібліотечний флешмоб має на меті інформувати населення про роль сучасної бібліотеки в суспільстві, про нові можливості, заохочення до читання, привернення уваги до книги. Читацька конференція - варто присвячувати певній темі, досягненням науки сі техніки, історії, культури, мистецтва. Мета: формування колективної думки, виховання у читачів вміння глибокого аналізу прочитаного, бачення нового в розкритті проблеми, яка виноситься на обговорення.


Основні складові „Моделі сільської бібліотеки”: Перша складова - форма існування самої бібліотеки, система обслуговування користувачів, яку самостійно обиратимуть місцева громада, читачі бібліотеки разом із її керівником. бібліотечні стандарти передбачають, що кожного року до бібліотек повинні надходити нові видання з розрахунку не менше 5 примірників на одного жителя населеного пункту, журнали та газети у такій кількості: не менше двох загальнодержавних щоденних газет та одного загальнодержавного тижневика, регіональна періодика, галузеві видання гуманітарного, освітнього, дозвіллєвого характеру (на вибір бібліотеки). Необхідно ввести в практику сільських бібліотек звітування про свою роботу.


бібліотечний пункт – форма нестаціонарного бібліотечного обслуговування, яка передбачає надання бібліотечних послуг територіально відокремленим підрозділом публічної бібліотеки, де працює її штатний працівник; нестаціонарне бібліотечне обслуговування – обслуговування поза межами стаціонарної бібліотеки, що забезпечує наближення бібліотечних послуг за місцем роботи, навчання, відпочинку або проживання населення; може здійснюватися у формі бібліотечного пункту, пересувної бібліотеки тощо; пересувна бібліотека – форма нестаціонарного бібліотечного обслуговування, яка передбачає надання бібліотечн.


Креативні і сучасні форми роботи в сучасній бібліотеці. 1.Проекти: – «Чарівний рюкзачок», «Синя валізка», Сторісек – це проекти, направлені на ранній розвиток читачів, адресовані дітям і їх батькам. – Бібліотечне графіті – якщо є можливість, можна запропонувати своїм активним читачам прикрасити стіни бібліотеки чи книжкові полиці власними малюнками. Це буде і реклама книги чи улюбленого героя, і реклама бібліотеки, адже діти будуть передавати інформацію про свою «творчість» друзям, батькам, однокласникам.


Річний звіт і план роботи бібліотеки затверджується сільським головою. Проводити звіт перед населенням. 3.11. Підвищення кваліфікації бібліотекарів. Виставка, як форма бібліотечної роботи, наочна. Вона здатна найкраще вирішувати не тільки інформаційну функцію, а забезпечувати в комплексі досягнення діяльності бібліотеки. Виставка здатна розвивати і виховувати дитину-користувача в процесі образного діалогу.


– Бібліотечне графіті – якщо є можливість, можна запропонувати своїм активним читачам прикрасити стіни бібліотеки чи книжкові полиці власними малюнками. Це буде і реклама книги чи улюбленого героя, і реклама бібліотеки, адже діти будуть передавати інформацію про свою «творчість» друзям, батькам, однокласникам. 5. Масова робота . – Літературний слем – форма роботи, спрямована на розвиток творчості читачів. Це літературне змагання, в центрі якого є презентація власних творів, де кожен з учасників читає свої твори у різних номінаціях, отримуючи бали від журі. 6. Бібліотека за межами бібліотеки


Сучасні форми роботи в бібліотеках [текст] / укл. О.Кузнецова. – К.: ЦБС Соломянського р-ну м. Києва. – 2015. – 16 с. Враховуючи виклики сьогодення, публічні бібліотеки намагаються використовувати у своїй діяльності сучасні й різноманітні форми роботи, які, завдяки актуальному змісту, творчому підходу та нетрадиційним назвам, здатні привертати до себе увагу користувачів бібліотек, а також залучати до них нових відвідувачів. Іноді бібліотечний пікнік організовують і в приміщенні бібліотеки, потурбувавшись про створення відповідної атмосфери. Бібліотечний бульвар - захід, що проводиться на вулиці з метою реклами бібліотеки, книги і читання.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

відповіді по географії 7 клас о.г стадник нова версія

відео старі геї

ігри рибал кана андроїд